Psykolog Kristina Mattfolk
Behandlingar
Jag är Leg. psykolog utbildad vid Umeå Universitet med examen 2007.
​
Till min mottagning kommer vuxna med frågeställning kring sitt mående. Jag har arbetat på Habilitering, Barn- och Ungdomspsykiatri, föräldra- barnhälsovård och med vuxna som har smärtproblematik. Jag erbjuder föreläsningar inom framför allt stressrelaterad psykisk ohälsa som utmattningssyndrom med betoning på förebyggande.
​
-
Behandlingen utgår utifrån ett eklektiskt tänk, där varje person får en individuell bedömning.
Därefter beslutas gemensamt vilken metod och vilken omfattning som passar bäst. -
Jag är certifierad Traumaterapeut inom NET-terapi. Trauma ​som är kopplad till PTSD (Post Traumatiskt Stress Syndrom).
-
KBT-behandling
-
Unified Protocol
-
Psykodynamisk korttidsterapi
-
Handledning
​
Parterapi med KBT
Det är en KBT-inriktad parterapi där de inledande mötena innehåller kartläggning och utredning kring vad som är svårigheter i relationen. Vanliga frågeställningar kan vara kring kommunikation och konflikthantering. Områden som är vanliga att ta upp är (utebliven) intimitet, sex, ekonomisk stress, struktur och ordning i hemmet, olika ansvarsområden och värdegrund.
Svårigheterna som man behöver hjälp med kan gälla parets relation sinsemellan men även de olika utmaningar som en bonusfamilj kan innebära.
Efter en första kartläggning beslutas om vilka åtgärder som ska sättas in och mål sätts upp för behandlingen. Det vanligaste är att jag både träffar er separat och tillsammans. Behandlingen innehåller förutom besöken hos mig uppgifter som ni gör hemma tillsammans och enskilt. Innan avslut sätts återfallsprevention in för att fånga upp eventuella tillbakagångar till oönskade beteendemönster i relationen.
Hur många gånger man behöver träffas är olika, en plan görs upp för det i början av behandlingen, men räkna med minst fyra, fem besök. Pris per enstaka session är 1 700 kronor.
Hör av dig till psykologkristinamattfolk@gmail.com för tidsbokning och behandlingsupplägg. En första kontakt sker via telefonsamtal som är kostnadsfritt.
​
Unified Protocol
UP (Unified Protocol) är en form av psykoterapi för diagnosöverskridande psykologisk behandling. Genom forskning har det visat sig att olika typer av psykisk ohälsa har en gemensam underliggande struktur, de överlappar varandra. Behandlingen kan beröra känslomässiga syndrom – en grupp som vanligtvis omfattar alla slags ångest- och affektiva syndrom, som paniksyndrom med eller utan agorafobi, social ångest, generaliserat ångestsyndrom, PTSD, OCD (tvångssyndrom) och depression. Programmet är också utformat för att behandla besläktade ”känslomässiga syndrom” som hälsoångest, dissociation (overklighetskänslor) samt alkohol- eller substansmissbruk med negativa följder som ångest eller depression. Gemensamt för alla dessa syndrom är, enligt den senaste forskningen, överdrivna eller olämpliga känsloreaktioner i kombination med upplevelsen av att man håller på att tappa kontrollen över sina känslor (Barlow, D.H. 2020).
Behandlingen innehåller ett antal moduler: Innan man går in i de fem centrala behandlingsmodulerna sätter behandlaren tillsammans med klienten upp mål och går igenom hur man kan behålla motivationen och förstå känslor.
-
Medveten känslomässig närvaro
-
Kognitiv flexibilitet
-
Motverka känslomässiga beteenden
-
Förstå och möta kroppsliga förnimmelser
-
Känslomässig exponering
På slutet uppmärksammas framsteg och man gör en plan kring hur man blickar framåt. Dessa moduler grundar sig på traditionella kognitiv beteendeterapi och bygger på en tredelad modell för känslor: tankar, kroppsliga förnimmelser och beteenden. Antalet sessioner är mellan tolv och sexton tillfällen.
Psykodynamisk korttidsterapi
Psykodynamisk terapi eller insiktsterapi handlar om bakgrund och tidigare påverkan av individen som kan ha betydelse idag i personens vardag. Det sägs finnas ett omedvetet inre som formats tidigt och som fortsatt påverka individen under livet. Det kan handla om försvar, omedvetna sätt att hålla känslor och smärtsamma rädslor ifrån sig. Detta kan leda till psykiska symtom och begränsningar i livet.
Terapin består av ett samarbete, där terapeut och klient tillsammans undersöker orsaker och samband mellan händelser, historia och det aktuella måendet. Detta ska leda till större förståelse kring sitt agerande och mående idag. Genom att samtala kring de konflikter som kan finnas lättar smärtan kring det som kan upplevas som skam, skuld eller skrämmande minnen. Det kan även handla om att få en större förståelse kring de mönster och vanor som ens egen historia, uppväxt, har skapat. Psykodynamisk korttidsterapi ska inte förväxlas med psykoanalysen, (där terapi ges vid ett eller flera tillfällen i veckan och under ett eller flera år) eftersom psykodynamisk korttidsterapi är av mindre omfattning, både vad gäller längd och intensitet. Korttidsterapin handlar om att ses en gång i veckan under tio till maximalt fyrtio tillfällen.
Terapi för PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder)
​
NET​
NET (Narrative Exposure Therapy) är en form av korttidsterapi som bygger på den inverkan som det har att få berätta om traumatiska händelser och att vänja sig vid att uthärda de starka känslor som minnen av dessa ger upphov till. NET sträcker sig vanligen över fyra till sex veckor med en session i veckan (ibland fler). Historien av det traumatiska skeendet är ofta inte kronologisk, den är istället ofta fragmentarisk och svår att få fram i ord. Minnena är annorlunda ordnade, på grund av att hjärnans kapacitet att lagra minnen på sedvanligt vis blivit störd under traumat.
Man kan likna minnena vid en bild av en rörig bokhylla, där allt ligger huller om buller. I terapin går vi in och tittar på böckerna, tar ut dem och ställer sedan tillbaka dem i ordning. Efter det kan du gå in och titta på en bok i sänder, eller du kanske lämnar bokhyllan bakom dig, med ens den är ordnad.
I teorin talar man om kalla och varma minnen. De kalla går att prata om, dessa är viljestyrda minnen, kan plockas fram. Varma minnen styrs och lagras av andra delar av hjärnan, där finns flashbacks, ofrivilliga minnen som är direkt involverade av perception snarare än kognitiv kontroll. (Jag kan inte skaka det av mej, kan inte skärpa mej) Dessa kan bli automatiskt aktiverade vid olika påminnelser som höga ljud, en lukt eller en plats.
​
Målet med behandlingen är att få ihop varma och kalla minnen till en sammanhängande berättelse med känslorna och skeendet. Se hela kontexten och därmed få distans, det skedde då, inte nu.
Neuropsykiatrisk utredning ADHD/ADD/AUTISM​
Psykolog Kristina Mattfolk AB erbjuder neuropsykiatrisk utredning av vuxna med frågeställning NPF.
Under det första besöket träffar du en leg psykolog och det beslutas om en neuropsykologisk utredning ska genomföras. Utredningen innehåller intervjuer, frågeformulär och tester. Man brukar träffas 3 – 4 gånger.
Därefter träffar du en psykiater, läkare, som gör en intervju och bedömning via videosamtal. Där ingår bland annat sjukdomshistoria, ärftlighet och frågor kring din hälsa. Efter det besöket diskuterar psykologen och läkaren om hur deras uppfattningar stämmer överens och om de kan ställa en diagnos enligt kriterier i diagnosmanualer. I de fall en diagnos kan ställas får du psykoedukation av psykologen med strategier kring hantering av utmaningar i vardagen. Antalet träffar anpassas individuellt och ingår i priset.
(Om det finns en önskan från dig om att prova medicin så kallas du till ett samtal kring medicinering med den läkare du träffat under utredningen. Detta ligger utanför den här utredningen och betalas separat.)
Saker som du behöver tänka över innan du bokar in en utredning
Det är inte säkert att en diagnos kan ställas, även om misstankar har funnits om att du uppfyller kriterier till en diagnos. Du får ändå ett skriftligt utlåtande som beskriver dina svårigheter.
Du behöver vara drogfri. Vid behov tar vi drogtest på plats, men bara om misstanke finns om att droger kan påverka resultaten i utredningen.
Kostnad för en neuropsykiatrisk utredning med ovanstående innehåll kostar mellan 25 000 och 30 000 kronor, du och psykologen diskuterar eventuell avbetalningsplan av kostnaden.